Гипсокартон

През последните години, гипсокартона все повече се налага като материал в строителството, но повечето хора все още не са запознати с всичките предимства, които той притежава. Ще се постараем максимално точно да обясним защо трябва да се доверите именно на гипсокартона.
– Гипсокартона е идеално средство за строеж и вътрешни декорации, защото той притежава звукоизолиращи и топлоизолиращи свойства. Освен това, той е

и пожароустойчив. Като се добави и факта, че използвайки гипсокартон няма да ви се наложи допълнителна обработка на повърхността и може веднага да се нанася боя, мазилка или тапети, то предимството на материала е очевидно.
– Гипсокартона притежава невероятни звукоизолиращи качества и позволява значително да се намали дебелината на стените, спазвайки при това всички изисквания според Наредбата за звукоизолация.
– Използването на гипсокартона като основа за подова настилка позволява не само с лекота да се монтира самата настилка, но и да се „обере” шума при ходене, който иначе се предава по вертикалните конструкции.
– Благодарение на малкото си тегло, гипсокартона е подходящ за използване както за преградни стени, така и за окачени тавани. В първия случай, гипсокартона позволява да не се натоварва допълнително носещата конструкция, което е особено важно за многоетажните сгради, основите на които все пак имат някакви ограничения за натоварване. Във втория случай – гипсокартона е гаранция, че вашия окачен таван ще си остане горе, тъй като лекия материал не натоварва конструкцията така, както го правят другите, по-тежки материали.
– Гипсокартона може да се използва във всяко помещение, дори с повишена влажност. Той притежава отлични паропропускливи свойства, което му позволява да не задържа влагата и да даде възможност на помещението да „диша”. В същото време, той може да се използва за хидроизолация, тъй като след допълнителна обработка от парьозен той се превръща във влагоустойчив.
– Гипсокартона се произвежда от екологично-чисти продукти, което го прави идеално решение за хора, които са алергични към определени видове материали. Освен това, самия той няма да стане причина за поява на алергия, което го прави най-безопасния материал.
– Гипсокартона не се влияе от атмосферните условия, което на практика го прави дълговечен. Можете да бъдете сигурни, че и след 50 години той ще изглежда като чисто нов.
Съществуват още множество причини, поради които гипсокартона трябва да бъде избран. Той има предимства и за строителите, и за обикновените хора, решили да си направят дома по-уютен. Така че, избирайки материал, който да е оптимален по съотношение „цена-качество”, трябва да обърнете внимание, преди всичко, на него.