Дограма

Независимо от това, че строителството постоянно се развива и предлага повече удобство и функционалност за хората, повечето домове продължават да имат стандартна дървена дограма останала от построяването на блока. Тази отживелица има множество недостатъци, сред които незадоволителен термоизолиращ ефект и висока шумопропускливост. Повечето хора осъзнават несъвършенството на подобен род дограми и решават да я сменят, но тогава възниква въпроса – „С каква?”. Ако и вие си задавате подобен въпрос, то ние ще ви предложим няколко варианта за отговор.
Днес, пазара за дограми

предлага огромно разнообразие и всеки може да си избере продукт, който ще отговори на неговите очаквания. Цената на дограмата има значение, но това далеч не е определящ фактор. Производителя също играе роля, но има толкова много компании, произвеждащи профилни системи и стъклопакети почти с еднакво качество, че тази роля има значение само за хора, преследващи марката. Единственото, което има голямо значение и ще определи ефективността на новата дограма е материала, от който е изработена.

Дървената дограма заема първо място по ефективност – няма друг материал, който да може толкова добре да изолира помещенията от влиянието на такива външни фактори, като шум и лоши атмосферни условия. Трябва да се отбележи, че дървената дограма, която предлагат съвременните производители по външен вид и качество далеч надминава онова, което хората са свикнали да си представят. Новата дървена дограма се разработва само от екологично чисти материали, а цветовата гама може да се съчетае с интериора, което внася допълнителен уют в дома.
Ако сте избрали да подмените старата си дограма с дървена, то ще трябва да си подготвите повече пари. Качественият дървен материал не е от евтините, а и машините, които се използват в производството струват доста пари, което не може да не повлияе на крайната цена. Имайте в предвид, че в България само няколко компании разполагат с възможност да произвеждат дървена дограма, така че ако попаднете на по-ниска цена от стандартната, е напълно възможно да се сдобиете с менте, произведено от некачествен материал.

Пластмасовата дограма (PVC) е идеалното решение откъм цената, но не може да се каже същото за качеството. Обработката на пластмасата е свързана с много сложни процеси, нарушението на които води до непоправими последствия. Естественно, първоначалния вид на PVC дограма не може да подскаже дали тя ще запази този си вид и след една година, така че риска е изцяло за клиента. Освен възможността след време да се деформира и загуби полезните си качества, пластмасовата дограма изисква и постоянна поддръжка. На никой няма да му е приятно дограмата да пожълтее и да загуби първоначалния си вид, но точно това се получава при неправилна (или никаква) поддръжка.

 

Оптималното съчетание на цена и качество дава алуминиевата дограма. Точно поради този факт повечето производители на дограма се ориентират към алуминия. Този метал предлага надеждна защита срещу резките температурни промени и запазва полезните си функции дълги години след като дограмата е била монтирана. На практика, нищо не може да накара алуминиевата дограма да промени външния си вид – тя еднакво добре реагира на минусови и плюсови температури, не съдържа токсични елементи, не гори и даже издържа на земетресения. Поддръжката и също не изисква особени усилия, тъй като дори надраскванията лесно се отстраняват. Повечето производители на алуминиева дограма я предлагат в различни цветови варианти, което позволява на клиентите да изберат алуминиева дограма имитираща естествените дървени материали или други, нестандартни, цветови оттенъци.
Не трябва да се забравя, че дограмата е само първата крачка към премахването на проблема с външните влияния. Ако искате домът ви наистина да е защитен от температурните промени, то след монтирането на дограмата е добре да се направи външна топлоизолация. Изолирането на дома трябва да протича именно в този ред, тъй като при демонтажа на старата дограма се откъртват парчета от стената и ако на нея има топлоизолация, то тя непременно ще се засегне. Нашият съвет, в случая, е – ако искате да превърнете дома си в по-топло, тихо и уютно място – започнете от дограмата и завършете с топло изолация.